KEDAI AMWAY ALEEYN

Amway Business Owner

Amway Tak Patuh Syariah ?

Amway Tak Patuh Syariah ?

AMWAY TAK PATUH SYARIAH? Saya sangat cerewet dalam memilih perniagaan untuk saya sertai. Sebelum ini ada kawan-kawan ajak join bermacam-macam syarikat MLM. Ada yang saya sertai, kemudian saya berhenti dan ada juga yang saya tolak mentah-mentah.

Faktor UTAMA saya berhenti dan tolak mentah-mentah adalah faktor TIDAK PATUH SYARIAH.

Ada syarikat MLM Melayu Muslim yang pernah saya sertai. Mereka jual produk berasaskan Makanan Sunnah, mereka mendakwa syarikat mereka memperjuangkan sunnah melalui makanan sunnah namun apabila diperhatikan PELAN PEMASARAN mereka, saya dapati ada ciri-ciri TIDAK PATUH SYARIAH. Bahkan orang yang mencipta PELAN PEMASARAN syarikat tersebut adalah orang yang sama pernah membangunkan PELAN PEMASARAN skim PIRAMID dan BINARY SYSTEM sebelum ini.

Pengiktirafan PATUH SYARIAH oleh Panel Penasihat Syariah atau SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA amat penting untuk sesebuah syarikat MLM agar pendapatan ahli mereka HALAL dan tidak mempunyai unsur SYUBHAH, GHARAR dan HARAM.

Ada yang berhujah mengatakan ramai Ustaz dan Ustazah join syarikat mereka.

Tetapi perlu diingat, Ustaz dan Ustazah tersebut join perniagaan tu atas kapasiti AGEN bukan PENASIHAT SYARIAH. Bila AGEN, akan ada kepentingan peribadi terhadap syarikat tersebut dan tidak mampu tegur atau ubah apa-apa dasar syarikat, kerana mereka bukan pihak berautoriti yang sah dalam bab Sekuriti Syariah. Mereka cuma sekadar AGEN walaupun berpangkat tinggi dalam syarikat.

Perlu juga diingatkan, bukan semua Ustaz dan Ustazah mahir atau cakna isu MUAMALAT. Ada juga yang main langgar sahaja. Jadi hujah itu tertolak.

Saya tercari-cari perniagaan MLM yang PATUH SYARIAH. Ramai kawan-kawan saya join syarikat yang guna BINARY SYSTEM kerana boleh CEPAT KAYA berbanding TRADITIONAL SYSTEM yang agak LAMBAT KAYA.

Saya selalu tanya, syarikat ni ada PANEL SYARIAH tak?

Hampir semua kata syarikat mereka tiada PANEL SYARIAH dalam keadaan terpisu-pisu malu dan segan. Langkah saya terus terhenti, sekalipun ramai anak muda yang berjaya dan kaya cepat dalam syarikat tersebut.

Ada orang yang bertanya kepada saya berkenaan status AMWAY ni. Kerana baginya MLM semuanya HARAM. Bila saya tanya apa perbezaan BINARY SYSTEM dan TRADITIONAL SYSTEM, dia tak tahu, nampak sangat tak arif dalam bab perbezaan MLM ni. Maknanya dia main pukul rata sahaja dalam menghukum.

Saya berikan jawapan mudah, Amway ni walaupun ianya bukan syarikat MELAYU MUSLIM, tapi ia PATUH SYARIAH. AMWAY disahkan oleh SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA sebagai PATUH SYARIAH.

Antara entiti yang melabur dalam saham AMWAY adalah LEMBAGA TABUNG HAJI. Pastinya LTH tak mahu keuntungan dari kaunter perniagaan yang GHARAR dan SYUBHAH untuk digunakan dalam syarikat mereka, kerana ianya berkaitan dengan Ibadah Ummat Islam. – Boleh rujuk di laman web Bursa Malaysia.

SYARIKAT ANDA PATUH SYARIAH ATAU TIDAK?

KALAU TAK PATUH SYARIAH, BONUS TU TAK BOLEH BAYAR ZAKAT DAN PERGI HAJI TAU TAK? SEBAB TAK JELAS HALALNYA.

Kalau nak yang HALAL, meh jumpa saya kita bincang tentang pendapatan yang lebih baik…amway tak patuh syariah

amway syariah

Engkau buat Amway pokcik? Ko tau tak benda tu MLM?

Biasanya orang ingat MLM tu pyramid scheme. Orang atas paling untung, bawah rugi. orang ingat MLM tu jenis buat untung atas recruitment. Yuran masuk mahal, jadi yang tu la bayar orang atas.

Biasanya orang ingat MLM tu bukan buat basis perniagaan atas produk, tapi pusing duit yuran kemasukan. Produk tak penting.

Biasanya orang rasa MLM ialah perniagaan yang patut diharamkan oleh Kerajaan kerana menipu ahli dan pengguna.

Kemasukan yuran untuk Amway murah saja sebagai pengguna produk/suplemen.

Dua puluh hengget aje. Kalau nak meniaga, baru syarat dikenakan enam puluh hengget setahun. Bukan aku yang ambik yuran, tapi Amway. Kalau kau tak puas hati, dalam tempoh setahun tu kau pegi la kedai Amway mintak balik yuran. 100% depa bagi balik kat kau.

I am sorry my friend. Aku tak jual produk. just ahlikan orang dan ikut pandai dia la nak beli apa barang pun. Aku bagi khidmat servis berkenaan intipati dan ilmu produk, jugak meeting kelas mingguan kesihatan untuk ahli aku. Sikit habuk aku tak jual suplemen. Diorang pegi beli sendiri lepas aku cerita ceriti. Duit diorang aku taknak sibuk.

Aku dok atas, coach bawah aku lagi banyak dapat duit bonus Amway dari aku.

Dalam Amway, contohnya siapa usaha lebih, dia yang dapat. Marketing plan Amway sudah berpuluh tahun dipaten supaya orang tak dapat tiru buta buta. Kalau tiru, Amway SAMAN. Plan marketing Amway ialah antara yang paling telus, adil dan tidak membebankan ahli mahupun distributor.

Bagaimanapun 100% orang yang di atas takkan dapat apa apa sehabuk pun duit komisen sekiranya dia tak berusaha dan takde bukti menjalankan business secara beretika.

Ahli bawah aku pun tak pernah aku suruh maintain beli apa apa produk supaya aku dapat bonus tiap bulan. Buat amway, dan Amway sendiri pun akan buang orang yang buat begitu.

Apapun, I am proud to be an Amway member/distributor. I am free to do whatever I want to do. Produk kualiti, orang cari.

Amway memang business MLM

Tapiiiiā€¦.Amway tak menkayakan org atas (upline). Bukan sistem piramid ye!! Takde tak ajar kita fokus pada untung runcit je. tak suruh kita buat stock tak perlu keluar modal menimbum pegang stock lepas tu struggle nak clearkan stock.

Amway takde sistem yang kalau kita nak naik rank tinggi kita “beli” sesuatu amount untuk dapat untung yang runcit tu sahaja

Amway ni business networking yang patuh syariah

Bila kita register sebagai Ahli ABO/APC kita semua dapat membeli barang dengan harga ahli potongan harga sebanyak 20-30% (banyakkan)

Cuma beza keahlian ABO boleh menaja untuk mengembangkan business lagi dan layak dapat bonus yang ada 14 jenis bonus dalam Amway dan Free Oversea trip tiap tahun kalau dah capai sesuatu target (reward)

APC pula kita gelarkan dia VIP Cust . Jadi siapa yang jadi APC ni pon ade kelebihan dia. Boleh membeli dan jadi pengguna dgn menikmati potongan harga sama seperti ahli lain. Cuma APC akan dapat point sahaja untuk setiap pembelian dan boleh redeem point tersebut kepada voucher bila dah cukup 1000 point.

Jadi ahli kena menjual?

Takkk. Amway tak pernah paksa ahlinya untuk menjual.

Tapiii siapa yang buat dia yang dapat.

Rank dalam Amway tak boleh dibeli guna duit tapi kena usaha sendiri untuk naik ke sesuatu ranking tu.

Adil kan sistem macam tu? Tak kisah siapa upline siapa downline pon kalau siapa buat lebih dah laju dialah yang akan naik dulu.

Jadi mana2 yang masih ragu2 risau kalau buat Amway nanti org atas kaya tu fikir2 kan ye. Contoh dah ada dah. Tinggal kita nak ke taknak je buat. amway tak patuh syariah ?

Leave a Reply