Health & Wellness

Sertai Komuniti Sihat Bersama Aleeyn

Bisnes Amway Patuh Syariah – Bukan Sistem Piramid

Bisnes Amway Patuh Syariah – Bukan Sistem Piramid

Bisnes Amway Patuh Syariah. Zaman sekarang ramai perlukan extra income. Perlukan Plan B untuk back up segalanya. Memandangkan ekonomi sekarang makin rumit, maka ramai yang memilih untuk buat bisnes. Dah alang² buat bisnes, kalau 1 bisnes dapat 14 jenis bonus on ke on?

Kalau dapat duit Pencen yang tak perlu tunggu 55 tahun ok tak?

Kalau dapat bonus tahunan ok tak? Menarik kan?

Jom Aleeyn share. Macam biasa, sebelum awak masuk dalam sesebuah company, perlulah selidik latar belakang company tu.

Sebelum Aleeyn decide nak betul-betul serius dengan Amway ni, ada 3 benda yang Aleeyn check.

1. SYARIKAT

Amway Corporation adalah sebuah syarikat jualan langsung global yang ditubuhkan pada tahun 1959. Syarikat ini terkenal kerana produk-produknya yang berkualiti tinggi dan juga kerana model perniagaannya yang unik.

Amway ada lebih daripada 3 juta penjual di seluruh dunia dan mempunyai lebih daripada 800 produk. Produk-produk Amway merangkumi pelbagai kategori seperti kecantikan, kesihatan, makanan dan minuman, rumah dan keluarga. Amway ada filosofi untuk memberikan produk-produk berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan.

2. PATUH SYARIAH

Produk dan sistem bisnes Amway patuh terhadap prinsip-prinsip Syariah, yang meliputi aspek-aspek seperti kehalalan, kebersihan, keamanan, keadilan, dan kebenaran dalam bisnes.

Amway telah mengambil tindakan untuk memastikan kepatuhan syariah dalam produk dan operasi mereka. Amway secara aktif bekerja sama dengan badan-badan pengawas untuk memastikan kepatuhan terhadap prinsip-prinsip syariah, dan memastikan bahawa produk mereka tidak mengandung bahan yang dilarang dalam Islam.

Sebagai contoh, produk Amway seperti Nutrilite, Artistry, dan Satinique telah disertifikasi halal oleh badan sertifikasi halal terkemuka di Indonesia, Majelis Ulama Indonesia (MUI), dan badan sertifikasi halal di negara-negara lain di seluruh dunia.

Amway juga memastikan bahwa kegiatan bisnes mereka dilakukan sesuai dengan prinsip-prinsip etika yang baik dan adil, yang sejalan dengan nilai-nilai Islam. MashaAllah.

3. BUKAN PIRAMID, BUKAN SEGI TIGA.

Amway bukanlah skim piramid.  Ia sebuah organisasi jualan langsung di mana ABO menjana wang melalui penjualan produk. Sebaliknya, skim piramid tidak ada kaitan dengan aktiviti komersial sebenar. Ia satu bentuk penipuan kewangan yang berasaskan merekrut orang baru untuk membuat pelaburan yang kemudiannya digunakan untuk membayar orang yang menyertai sebelumnya.

Amway tidak beroperasi dengan cara ini. ABO tidak menjana wang dengan membawa lebih ramai orang – tidak dapat satu sen pun. Mereka menjana wang apabila produk dijual, bukan daripada merekrut. Dalam setiap produk yang dijual, Amway memperuntukkan sebahagian daripada kos produk sebagai “bonus”. Ini dikongsi oleh ABO yang bekerja bersama-sama dalam kumpulan jualan, menurut kontrak mereka dengan Amway

Selain itu, risiko terhadap ABO dan pelanggannya rendah: ABO tidak diperlukan untuk membeli produk. Sebarang produk yang dibeli disokong oleh Jaminan Kepuasan 100% Amway selama 90 hari*. Yuran pendaftaran RM60/B$30 pula boleh dibayar balik sepenuhnya apabila berhenti menjadi ABO pada tahun pertama.

 

Peranan sebagai Amway Business Leader?

bisnes amway patuh syariah

Kami diajar untuk jadi ‘SERVANT LEADER’ dalam Amway. Upline bukan boss bukan tukang suruh2 bukan tukang check kpi bukan tukang push downline tapi kami diajar untuk turun ke bawah, tunjuk ke bawah, guide ke bawah, ajarkan matlamat downline dan ke bawah.

Untuk apa?

Untuk sama2 berjaya, untuk sama2 capai income yang banyak, dan akhirnya sama2 capai time & money freedom.

Eh mcm mana boleh sama2?

Boleh. Sebab Amway bukan sistem Pyramid. Amway adalah business yang patuh syariah. Yang semua orang layak berada dalam pin/rank yang sama jika usahanya setimpal. Tidak selamanya kita di bawah sampai pencen. Malah dalam Amway boleh pencen awal. Ya, Amway ada pencen.

Tak sempat kami nak berhasad dengki, tak sempat kami nak menjatuhkan satu sama lain, tak sempat kami nak sibuk2 urusan orang lain. Takde sebab kami nak sailang orang lain. Sebab perjalanan dan perlumbaan ini adalah perlumbaan bersifat peribadi tapi TIDAK SENDIRI. Team work is what we need untuk pergi jauh.

Dan dalam Amway semua orang layak dapat pin dan rank yang sama. Upline downline sideline …malah nak potong upline pun boleh. 

Benar, siapa yang buat dia yang dapat. Jika mengatakan Amway itu sama seperti sistem Piramid, itu adalah kerana anda pernah memasuki bisnes lain tetapi bukan Amway. Sebab siapa yang dah join Amway, dia takkan jumpa jalan keluar. Mereka akan teruskan apa yang mereka dah mulakan. Atau mungkin mereka akan kembali semula kepada Amway. Sebab values dalam Amway terlalu banyak. Terlalu.

bisnes amway patuh syariah

Aleeyn faham ramai kawan yang terkesan dengan banyak jenis bisnes yang menggunakan sistem MLM.

“Aku dah pernah kena tipu dengan MLM ni dekat 12k! Malas lah x percaya dah MLM ni semua”

“Ermm..x minat lah. MLM ni kayakan orang atas je. Penat dah”

“MLM ni harammm… recruit orang je. Pastu orang atas yang dapat”

Tapi Amway adalah MLM yang patuh syariah dan bukan Skim Piramid. 

Awak tahu tak? Meh nak share:

✅ Registration jadi ABO hanya RM60 je, awak nak tarik diri Amway refund. Takde masalah. Terasa teraniaya tak kat situ?

Tak kan?

✅ Amway tak bayar pada awak kalau dapat recruit orang. NOPE. Sebenarnya bonus yang awak dapat tu based on sales product.

Jelas kan?

✅ Amway ada beratus jenis produk yang bukan produk OMONG KOSONG tak berkualiti tapi iklan gempak. NOPE. Amway hasilkan produk yang berkualiti siap R&D sebab nak bagi value pada kehidupan kita.

Suka tak?

✅ Amway takde purchasing requirement! Ni paling best! Korang tak perlukan modal pun atau tenaga nak angkut beli simpan stok. Risau tak terjual yada yada. NOPE. Never ever do that! Malah Amway tak bagi pun kita simpan stok and display kat kedai atau letak kat marketplace. Sakit wooo berlawan harga nanti.

Amway sayang ABO dia.

✅ Tak puas hati. Nak tukar colour. Yada yada return & refund ada. NO PROBLEM. 100% customer satisfaction! Customer service Amway the best in the world!

Amway sayang customer dia.

✅ Amway ada contract agreement dengan ABO. Menjaga dan melindungi hak ABO bila kita berpartner dengan Amway.

Rasa secure tak?

Awak perlu tahu..  Amway dah 80 tahun kat dunia. TABUNG HAJI pun invest dekat Amway. Kalau sistem dia tak bagus dah lama lingkup! Best kan Amway 

 

bisnes amway patuh syariah

 

Definisi Sistem Piramid

Dok dengar dengar piramid tapi tak paham apa tu sistem piramid. Ehehe. Sistem piramid adalah suatu bentuk penipuan dimana peserta membayar untuk menyertai program yang tidak memberikan nilai tambah. Peserta dijanjikan keuntungan besarajak lebih banyak orang untuk menyertai program tersebut. Semakin banyak orang yang diajak menyertai program, semakin banyak keuntungan yang diperoleh oleh peserta. Walau bagaimanapun, program ini tidak menawarkan produk khidmatan yang berkualiti dan tidak mempunyai nilai tambah yang sebenar.

Sistem piramid biasanya tidak sah dan dilarang oleh undang-undang kerana ia menipu dan merugikan orang lain. Peserta biasanya kehilangan wang mereka apabila program tersebut runtuh. Oleh itu, adalah penting untuk memahami perbezaan antara sistem piramid dan model perniagaan yang sah seperti Amway.

Sebelum kita membincangkan tentang mengapa Amway bukan bisnes sistem piramid, kita perlu memahami apa itu sistem piramid.

Model Perniagaan Amway

Model perniagaan Amway adalah model perniagaan jualan langsung. Ia berbeza daripada model perniagaan biasa kerana ia membolehkan individu untuk menjual produk-produk Amway secara langsung kepada pelanggan mereka. Individu-individu ini dikenali sebagai ABO (Amway Business Owner).

ABO bukan sahaja menjual produk-produk Amway, tetapi mereka juga memperkenalkan orang lain untuk menjadi ABO dan membina pasukan perniagaan mereka sendiri. ABO akan mendapat komisen daripada jualan produk dan juga daripada jualan pasukan mereka. Oleh itu, semakin besar pasukan perniagaan seseorang, semakin banyak pendapatan yang diperoleh.

Model perniagaan Amway menawarkan peluang untuk mendapat pendapatan sampingan dan juga untuk membina perniagaan yang berjaya. Walau bagaimanapun, ia bukanlah sistem piramid kerana ia menawarkan produk-produk berkualiti tinggi dan juga memiliki nilai tambah yang sebenar.

Perbezaan Antara Model Perniagaan Amway dan Sistem Piramid

Perbezaan utama antara model perniagaan Amway dan sistem piramid adalah bahawa model perniagaan Amway menawarkan produk-produk berkualiti tinggi dan juga memiliki nilai tambah yang sebenar. Walau bagaimanapun, sistem piramid tidak menawarkan produk-produk atau perkhidmatan yang berkualiti.

Selain itu, model perniagaan Amway membolehkan individu untuk menjual produk-produk Amway secara langsung kepada pelanggan mereka. Individu-individu ini dikenali sebagai ABO dan mereka mendapat komisen daripada jualan produk. Walau bagaimanapun, dalam sistem piramid, peserta mendapat keuntungan daripada mengajak orang lain untuk menyertai program, bukan daripada jualan produk.

Akhir sekali, model perniagaan Amway adalah sah dan mengikut undang-undang. Walau bagaimanapun, sistem piramid adalah tidak sah dan dilarang oleh undang-undang. Bisnes amway patuh syariah bukan sistem piramid

Pengiktirafan dan Penilaian Amway

Amway diiktiraf dan dinilai oleh berbagai-bagai badan kawal selia dan organisasi. Syarikat ini memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh badan kawal selia dan organisasi ini, seperti FDA (Food and Drug Administration) dan juga BBB (Better Business Bureau).

Amway juga telah menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan atas produk-produknya dan juga model perniagaannya. Walau bagaimanapun, masih terdapat kritikan dan dakwaan bahawa Amway adalah sistem piramid.

Tuntutan Bahawa Amway Adalah Sistem Piramid

Beberapa individu dan organisasi telah membuat tuntutan bahawa Amway adalah sistem piramid. Walau bagaimanapun, kesemua dakwaan ini telah disiasat dan dibuktikan bahawa Amway bukan bisnes sistem piramid.

Pada tahun 1979, Amway telah diuji oleh FTC (Federal Trade Commission) dan dibuktikan bahawa ia bukanlah sistem piramid. FTC menemui bahawa model perniagaan Amway menawarkan produk-produk berkualiti tinggi dan juga memiliki nilai tambah yang sebenar. Selain itu, FTC juga menemui bahawa kebanyakan ABO tidak membeli produk hanya untuk memenuhi syarat untuk mendapat bonus, tetapi membeli produk kerana ia berkualiti tinggi dan berpatutan.

Pada tahun 2010, Amway juga diuji oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Malaysia dan dibuktikan bahawa ia bukanlah sistem piramid. KPDNHEP menemui bahawa model perniagaan Amway menawarkan produk-produk berkualiti tinggi dan juga memiliki nilai tambah yang sebenar. Selain itu, KPDNHEP juga menemui bahawa kebanyakan ABO membeli produk kerana ia berkualiti tinggi dan berpatutan, bukan untuk memenuhi syarat untuk mendapat bonus. Bisnes Amway patuh syariah bukan sistem piramid.

Keuntungan Menjadi ABO Amway

Menjadi ABO Amway mempunyai banyak keuntungan. Sebab tu Aleeyn nak ajak awak join Aleeyn as ABO. Keuntungan pertama adalah, ABO mempunyai kebebasan untuk bekerja dari rumah dan menguruskan masa mereka sendiri. Kedua, ABO mempunyai peluang untuk mendapat pendapatan sampingan dan juga untuk membina perniagaan yang berjaya.

Ketiga, ABO juga memiliki peluang untuk memperkenalkan produk-produk berkualiti tinggi kepada pelanggan mereka dan memastikan bahawa pelanggan mereka mendapat produk yang berkualiti dan berpatutan. Akhir sekali, ABO juga mempunyai peluang untuk membangun pasukan perniagaan mereka sendiri dan membantu orang lain untuk mencapai kejayaan yang sama.

Best jadi ABO ni tau. Jom daftar dengan Aleeyn sekarang! 🙂

Kesimpulan

Bisnes amway patuh syariah bukan sistem piramid. Model perniagaan Amway menawarkan produk-produk berkualiti tinggi dan juga memiliki nilai tambah benar. Selain itu, model perniagaan Amway adalah sah dan mengikut undang-undang.

Walaupun terdapat kritikan dan dakwaan bahawa Amway adalah sistem piramid, semua dakwaan ini telah disiasat dan dibuktikan bahawa Amway bukanlah sistem piramid. Menjadi ABO Amway mempunyai banyak keuntungan dan peluang untuk mendapat pendapatan sampingan dan juga untuk membina perniagaan yang berjaya. Bisnes Amway patuh syariah bukan sistem piramid.

 

Rujukan

1. Amway Corporation. (n.d.). About Amway. Diambil pada 19 Februari 2021, dari https://www.amwayglobal.com/about-amway

2. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. (2010). Kenyataan Akhbar KPDNHEP: Amway Malaysia Tidak Melanggar Akta Jualan Langsung 1993. Diambil pada Februari 2021, dari https://www.kpdnhep.gov.my/ms/kenyataan-media/kenyataan-akhbar-kpdnhep-amway-malaysia-tidak-melanggar-akta-jualan-langsung-1993

Leave a Reply