Health & Wellness

Sertai Komuniti Sihat Bersama Aleeyn

Fat Burning Machine. Cara Tubuh Anda Boleh Jadi Lebih Efisyen dalam Membakar Lemak!

Fat Burning Machine. Cara Tubuh Anda Boleh Jadi Lebih Efisyen dalam Membakar Lemak!

Sekarang ni ramai yang dah mula ikut trend Fat Burning Machine ni. Katanya mudah untuk kurus. Entri kali ni saya kongsikan tentang Fat Burning Machine.

Ini memang topik yang memang hangat dibual-bualkan dalam dunia kecergasan – ‘Fat Burning Machine’! Tapi apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan ‘Fat Burning Machine’ ni, dan macam mana kita boleh jadikan tubuh kita sebagai ‘mesin pembakar lemak’ yang cekap?

Jom kita kupas satu persatu!

  1. Mengenali Tubuh Anda

Pertama-tama, kita kena faham sikit pasal metabolisme kita. Setiap orang mempunyai metabolisme yang berbeza-beza. Ada yang cepat, ada yang agak perlahan. Metabolisme ini adalah proses yang mengubah makanan yang kita makan menjadi tenaga. Jadi, apabila kita bercakap tentang ‘Fat Burning Machine’, kita sebenarnya bercakap tentang meningkatkan metabolisma lemak kita supaya lebih efisyen.

  1. Makanan dan Diet yang Betul

Makanan memainkan peranan penting dalam membentuk tubuh kita menjadi ‘mesin pembakar lemak’. Penting untuk mengamalkan pemakanan seimbang yang mengandungi pelbagai jenis makanan yang sihat. Kurangkan pengambilan makanan berlemak jenuh dan gula-gula tambahan yang tidak sihat. Lebihkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin sehat, dan protein yang berkualiti. Dan jangan lupa, minum air yang mencukupi juga penting!

  1. Aktiviti Fizikal yang Berkualiti

Selain dari pemakanan, aktiviti fizikal juga memainkan peranan penting dalam proses membentuk ‘Fat Burning Machine’ dalam tubuh kita. Latihan kardiovaskular seperti jogging, berenang, atau berbasikal boleh meningkatkan kadar jantung dan meningkatkan pembakaran lemak. Jangan lupakan juga latihan kekuatan yang boleh membina otot-otot kita, yang seterusnya membantu dalam pembakaran lemak.

  1. Rehat yang Cukup

Tidak kurang pentingnya, tidur yang mencukupi juga memainkan peranan dalam proses pembakaran lemak. Apabila kita tidur, tubuh kita mempunyai peluang untuk memulihkan diri dan proses pemulihan ini juga melibatkan pembakaran lemak. Jadi, pastikan anda memberi tubuh anda masa yang mencukupi untuk berehat!

  1. Kurangkan Stres

Stres juga boleh mempengaruhi proses pembakaran lemak dalam tubuh kita. Bila kita terlalu stres, tubuh kita akan menghasilkan hormon kortisol yang boleh menyebabkan penimbunan lemak, terutama di bahagian perut. Jadi, cari cara untuk mengurangkan stres dalam hidup anda seperti dengan melakukan aktiviti santai, meditasi, atau bersenam.

  1. Konsistensi

Yang paling penting, kekonsistenan dalam amalan pemakanan dan senaman adalah kunci kepada kejayaan. Jangan terlalu teruja pada permulaan dan kemudian hilang minat di tengah jalan. Berikan masa kepada tubuh anda untuk beradaptasi dengan perubahan-perubahan yang anda buat dan lihatlah hasilnya dari semasa ke semasa.

Jadi, itulah beberapa tips untuk menjadikan tubuh anda sebagai ‘Fat Burning Machine’ yang cekap. Ingatlah, proses ini bukanlah satu perkara yang mudah dan memerlukan kesabaran dan komitmen. Tetapi dengan usaha yang konsisten dan pendekatan yang seimbang, anda pasti akan melihat perubahan positif dalam tubuh anda.

FBM dari kacamata Ben Greenfield

Nak tahu tak apa yang Ben Greenfield buat dan ajar untuk jadi Fat Burning Machine (FBM)?

Apa yang lebih menarik, anda boleh buat perkara ini secara percuma ataupun dengan kos yang amat rendah.

Ben adalah seorang most wanted fitness coach kat US. Umurnya sekarang 40 tahun lebih, tapi biological age dia macam anak muda umur 20 tahun.

Saya sendiri dah amalkan teknik Ben ni sejak 5 tahun lepas lagi. Dulu dah pernah share kat group Intermittent Fasting Malaysia Sekarang saya share balik kat sini untuk rujukan kawan-kawan semua.

Saya namakan perkara ini sebagai teknik ABC. Sebab cuma buat 3 perkara sahaja.

A. Kita bangun pagi dalam keadaan tidak makan apa-apa sejak petang semalam atau sedang berpuasa (fasted state). Teruskan, jangan makan/minum dulu. Minum air, teh o atau kopi o kosong (zero calorie, tanpa gula/susu) dibenarkan.

B. Buat senaman ringan dengan Heart Rate di tahap aerobik (180 bpm – umur) selama 10-20 minit atau lebih bagi menggalakkan pembakaran lemak, kesihatan jantung, vitamin D, keseimbangan hormon, dll.

Boleh brisk walk, cycling, slow jogging, swimming, dll. Jangan buat senaman berat.

Sebelum exercise, kalau nak minum kopi o kosong lagi elok untuk pembakaran lemak badan.

C. Mandi air sejuk panas. Air sejuk 20 saat, air panas 10 saat. Ulang 10 kali. Lebih kurang dalam 5 minit. Kalau tak de air sejuk panas, air sejuk sahaja pun ok. Ini untuk trigger brown fat.

Saya belajar teknik ABC lepas tengok video dibawah ni. Bila-bila anda ada masa luang, nanti cuba layan.

Tapi video itu durasinya boleh tahan panjang. Kalau dapat tengok semua memang terbaik. Insya-Allah anda akan dapat banyak tips sihat. Kalau cuma nak belajar teknik FBM yang Ben ajar, terus skip ke minit 29:34.

Kalau nak tengok yang lebih ringkas, boleh rujuk video bawah ni bermula minit 8:15.

Sekian perkongsian kali ini. Terus amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat. Ia adalah pelaburan yang beri pulangan lumayan. Kesihatan adalah kekayaan.

Anda juga boleh tonton video ni. Best!

Jangan lupa untuk berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan yang mungkin juga berminat untuk menjadi ‘Fat Burning Machine’! Semoga kita semua mencapai matlamat kecergasan dan kesihatan kita. Jom kita buat perubahan hari ini untuk kehidupan yang lebih sihat dan bertenaga!

Nak reset usus anda pula singgah DISINI.

Leave a Reply