Health & Wellness

Sertai Komuniti Sihat Bersama Aleeyn

Mengapa Badan Kita Perlukan Protein?

Mengapa Badan Kita Perlukan Protein?

Badan kita perlukan protein yang cukup kerana ia adalah nutrisi yang sangat penting bagi tubuh manusia. Protein adalah salah satu dari tiga makronutrien yang diperlukan oleh tubuh, yang lainnya adalah karbohidrat dan lemak. Protein juga berfungsi sebagai bahan bangunan dan pemeliharaan sel, jaringan, dan organ tubuh.

Setiap sel dalam tubuh mengandung protein dan protein memainkan peranan penting dalam berbagai fungsi tubuh, seperti pembentukan otot, tulang, dan jaringan tubuh lainnya. Protein juga diperlukan untuk sintesis enzim dan hormon, yang penting untuk metabolisme tubuh yang sehat.

Selain itu, protein juga berperanan dalam pengaturan fungsi otak dan sistem saraf. Protein merupakan bahan mentah yang diperlukan untuk sintesis neurotransmiter, yang berperan dalam mengatur mood, emosi, dan perilaku. Protein juga merupakan komponen penting daripada sistem kekebalan tubuh, membantu memproduksi antibodi dan memperkuat sistem kekebalan tubuh.

Oleh itu, penting untuk kita pastikan bahawa kandungan protein dalam diet sehari-hari adalah cukup untuk memenuhi keperluan tubuh. Sumber protein yang baik termasuk daging, ikan, telur, susu, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

 

Keperluan Protein

Tubuh manusia memang mengandung lebih dari 100.000 jenis protein yang pelbagai. Tubuh kita ni tidak dapat hasilkan semua jenis asid amino yang diperlukan untuk membentuk protein dan oleh sebab itu, kita perlu mendapatkan asid amino tersebut dari makanan yang kita makan setiap hari.

Sumber protein yang lengkap mengandung semua jenis asid amino esensial yang diperlukan oleh tubuh manusia, sementara sumber protein yang tidak lengkap hanya mengandung beberapa jenis asid amino biasa. Namun, dengan menggabungkan beberapa sumber protein yang berbeza, misalnya biji-bijian dengan kacang-kacangan atau sayuran dengan produk susu, kita dapat memperoleh semua asam amino esensial yang diperlukan oleh tubuh.

Beberapa sumber protein yang baik termasuk daging, ikan, telur, ayam, dan produk susu. Namun, bagi orang yang memilih diet vegetarian atau vegan, sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian adalah sumber protein yang baik. Selain itu, produk nabati seperti tempe dan tahu juga merupakan sumber protein yang baik.

Penting untuk memastikan pengambilan protein yang mencukupi dalam diet kita untuk menjamin kesihatan tubuh secara keseluruhan dan mempertahankan jisim otot yang sehat. Keperluan protein individu dapat diambilkira tergantung pada usia, jenis kelamin, tahap aktiviti fizikal, dan faktor lain.

Tidak Pasti Mana Serbuk Protein Terbaik Untuk Anda? Ambil Ini yang Cepat dan Mudah!

SIAPA PERLUKAN PROTEIN?

KANAK-KANAK

Untuk tumbesaran dan perkembangan

Tempoh pembentukan sejak lahir hingga peringkat kanak-kanak menjadi asas kepada kesihatan mental dan fizikal kanak-kanak. Itulah sebabnya anda memerlukan sumber protein yang boleh dipercayai untuk memastikan asas kesihatan anak-anak anda kekal kukuh di sepanjang tahun-tahun tumbesaran dan perkembangan mereka. Dengan sumber protein yang tepat, anak-anak anda akan memperoleh khasiat penting untuk membentuk sistem imun dan otot yang kuat kerana nutrien membina dan membaiki tisu termasuk mengawal atur fungsi tubuh.

PENUAAN YANG SIHAT

Untuk kecergasan, tenaga dan kesejahteraan umum yang dipertingkatkan.

Kita semua ingin menikmati proses penuaan yang sihat. Untuk itu, anda perlu makan jumlah protein yang tepat. Pengambilan protein mempengaruhi kecergasan dan tumpuan kerana nutrien ini diubah menjadi sumber tenaga harian anda. Protein juga meningkatkan sistem imun, menggantikan sel yang rosak dan meningkatkan kekuatan otot anda untuk memastikan anda menempuh hari anda, melakukan perkara yang anda gemari dengan penuh tenaga dan bersemangat.

KECANTIKAN

Untuk kulit yang kelihatan sihat

Usia dan jantina bukan penghalang untuk ingin kelihatan cantik. Kunci kepada kulit yang lembut dan berseri terletak pada kolagen yang diperbuat daripada protein berserat. Malah, kolagen terdiri daripada 30% jumlah protein tubuh! Ia menyatukan pelbagai organ dan sel tisu, menambah baik keanjalan dan menguatkan kulit. Protein juga perlu untuk pembentukan tisu baru serta pembaikan dan penjanaan semula tisu untuk memastikan penyelenggaraan saluran darah, tulang dan gigi yang sihat. Dengan sumber protein yang tepat, anda boleh mengekalkan kecantikan dan keremajaan anda.

TANDA AMARAN YANG MENUNJUKKAN ANDA TIDAK MENDAPAT PROTEIN YANG CUKUP:

1. RAMBUT GUGUR DAN KUKU RAPUH

Apabila anda tidak mendapat protein yang cukup, tubuh anda memasuki mod penjimatan. Antaranya, ia berhenti menggunakan protein dalam penghasilan rambut dan kuku.

2. KELETIHAN DAN LESU

Rasa kurang bertenaga, tidur terlalu banyak dan secara umumnya raya tidak bermaya dan letih ialah tanda-tanda anda perlu merangsang tahap protein anda.

3. KULIT KENDUR DAN BERKEDUT

Kulit kita memerlukan asid amino untuk menjana protein struktur yang dipanggil kolagen. Jika tidak makan protein, kita tidak boleh menghasilkan kolagen. Protein ini adalah salah satu bentuk protein yang paling penting dalam tubuh kita. Ia bertanggungjawab menjadikan kulit kita anjal dan kuat. Kolagen juga bertindak seperti ‘simen’ yang menyatukan kulit kita.

4. OTOT-OTOT MENGGELEBER

Jika tubuh tidak mempunyai bekalan protein yang mencukupi, ia tidak boleh membina dan mengekalkan tisu-tisu otot dengan betul. Di samping itu, protein disimpan dalam otot dan akan digunakan oleh tubuh jika berlaku kekurangan.

5. LAMBAT PULIH DARIPADA KECEDERAAN

Jika anda cedera dan mengalami kekurangan protein, tubuh anda akan mengambil masa yang lebih panjang untuk sembuh.

6. IMUNASI YANG LEMAH

Protein ialah kunci kepada sistem imunasi yang kuat. Ia asas kepada sel darah merah, sel darah putih dan antibodi, semuanya bertindak bersama-sama untuk melindungi tubuh anda daripada bakteria, virus dan patogen lain.

protein amway
Sumber protein yang ada pelbagai perasa yang enak. Anda pasti jatuh cinta! Dapatkan daripada Aleeyn hari ini.

Leave a Reply