Health & Wellness

Sertai Komuniti Sihat Bersama Aleeyn

Suplemen untuk Kesihatan Jantung

Suplemen untuk Kesihatan Jantung


Suplemen untuk jantung. Alright, let’s dive into the wonderful world of Coenzyme Q10 (CoQ10) from Amway Malaysia! Kalau korang belum familiar dengan CoQ10, jangan risau, sebab saya akan kongsikan semua maklumat penting tentang supplement ni. So, apa sebenarnya CoQ10 ni? CoQ10 ni adalah satu jenis nutrien penting yang memainkan peranan penting dalam kesihatan jantung, tenaga sel, dan banyak lagi.

SUPLEMEN CoQ10 MENINGKATKAN TENAGA

Jika mengalami rasa lemah, mudah penat dan cepat mengantuk, mungkin kita kekurangan CoQ10 dalam tubuh kita. Coenzyme Q10 (juga disebut sebagai CoQ10 atau Q10 saja) adalah suplemen yang baik untuk mereka yang mengalami rasa lemah, mudah penat dan cepat mengantuk.

Salah satu kebaikan jika kita amalkan suplemen CoQ10 adalah menghasilkan tenaga. Jantung adalah salah satu organ yang berkerja berterusan 24 jam tanpa berhenti. Jadi otot-otot jantung (myocardium) memerlukan banyak tenaga untuk berfungsi dengan baik. Bekalan tenaga ini diberikan oleh “mitokondria” yang berada dalam sel-sel otot jantung.

Tanpa bekalan tenaga yang mencukupi, jantung akan bekerja dengan tidak sempurna dan menyebabkan kita rasa mudah penat, cepat letih dan mudah mengantuk. Untuk menjamin jantung bekerja dengan baik, bekalan tenaga yang berterusan diperlukan dan nutrient CoQ10 adalah kunci bagi penghasilan tenaga yang banyak.

Walaupun CoQ10 dihasilkan secara natural, tubuh kita menghasilan CoQ10 yang semakin berkurangan apabila usia kita makin bertambah. Ia juga tidak dapat dihasilkan dalam tubuh kita dengan kuantiti yang mencukupi apabila seseorang itu mengalami beberapa jenis penyakit atau tubuhnya mengalami keradangan yang kronik. Beberapa jenis ubat sintetik, terutamanya ubat yang merendahkan kolestrol boleh merendahkan penghasilan CoQ10.

Bila kandungan nutrient CoQ10 semakin rendah dalam tubuh, ia akan menyebabkan tubuh menjadi semakin lemah, mudah letih dan cepat mengantuk. Kita akan merasakan seolah-olah tubuh kita sudah semakin tua dari umur kita sebenarnya.

PENTINGNYA AMBIL SUPLEMEN COQ10

Pengambilan suplemen CoQ10 dengan dos yang betul, maka penghasilan tenaga dapat dilakukan dalam “mitokondria” dengan banyak. Masalahnya ramai yang mengambil suplemen ini dengan dos yang rendah, sehinggakan “mitokondria” tidak dapat menggunakannya secara optima. Apabila seseorang itu mengambil dos suplemen CoQ10 dengan betul, ia akan membantu “mitokondria” melakukan tugasnya menghasilkan tenaga secara maksima.

Tenaga yang dihasilkan dalam “mitokondria” dinamakan adenosine triphosphate (ATP). Semakin banyak nutrient CoQ10 ini diambil, semakin mudah penghasilan tenaga ATP. Ini akan membantu otot-otot jantung mengepam darah ke seluruh tubuh dengan lebih berkesan.

Apabila kandungan CoQ10 dalam tubuh semakin rendah, ia ibarat bateri yang lemah. Malangnya kekurangan CoQ10 ini tidak diperiksa secara rutin oleh doktor. Jadi ramai doktor yang tidak sedar yang pesakit mereka mengalami masalah kekurangan nutrient ini. Semua pemeriksaan rutin kelihatan normal, dan mereka tidak menyedari bahawa punca rasa mudah penat, senang letih dan cepat mengantuk dan tertidur, hanya disebabkan oleh masalah kekurangan Q10.

Individu yang mengalami penyakit lemah jantung lebih mudah mengalami rasa letih, cepat penat dan selalu mengantuk, akibat kekurangan nutrient CoQ10 ini. Oleh itu saya mencadangkan agar pesakit lemah jantung, mengambil nutrient CoQ10 bagi menguatkan fungsi jantung.

Sumber : Dr Zubaidi

FUNGSI COQ10 DARI NUTRILITE

Nutrilite CoEnzyme Q10 Plus membantu memetabolismekan tenaga untuk mengekalkan kesihatan umum. Dengan menggunakan campuran koenzim Q10, taurina, L-karnitina fumarat, sitrus bioflavonoid, ia menghasilkan tenaga dari dalam.

KANDUNGAN COQ10 NUTRILITE

Nutrilite CoEnzyme Q10 Plus mengandungi 30mg koenzim Q10, 100mg L-karnitina fumarat, 125mg taurina dan 25mg sitrus bioflavonoid.

CARA MAKAN COQ10 NUTRILITE

Ambil satu hingga tiga kapsul sehari, dengan sajian.

NASIHAT KASIH SAYANG

NUTRILITE Coenzyme Q10 Plus mengandungi gelatin lembu yang boleh dimakan, yang mana adalah sensitif kepada masyarakat Hindu dan pengamal vegetarian.

Jangan ambil NUTRILITE Coenzyme Q10 Plus ketika menjalani terapi warfarin tanpa nasihat perubatan daripada doktor anda. Ikut arahan penggunaan yang disyorkan.

Untuk konsultansi lanjut, boleh hubungi saya di 0135767554.

SUPLEMEN COQ10 YANG TERBAIK DARI NUTRILITE

Jom kita korek apa kelebihan coq10 Nutrilite:

 1. Menyokong Kesihatan Jantung
  Salah satu kelebihan utama CoQ10 ialah kesannya yang baik untuk kesihatan jantung. CoQ10 membantu dalam menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh jantung untuk berfungsi dengan baik. Dengan mengambil CoQ10 secara berkala, anda boleh membantu mengekalkan kesihatan jantung yang baik.
 2. Antioksidan Kuat
  CoQ10 juga merupakan sejenis antioksidan yang kuat. Antioksidan membantu melindungi sel-sel badan daripada kerosakan akibat radikal bebas. Dengan mengambil CoQ10,anda boleh membantu melindungi tubuh korang daripada pelbagai penyakit kronik dan penuaan.
 3. Menyokong Tenaga dan Stamina
  CoQ10 juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan tenaga dalam sel-sel badan. Dengan mengambil CoQ10, anda boleh meningkatkan tahap tenaga dan stamina anda, menjadikan anda lebih bertenaga sepanjang hari.
 4. Meningkatkan Prestasi Sukan
  Bagi yang suka bersukan, CoQ10 juga boleh membantu meningkatkan prestasi sukan. CoQ10 membantu dalam meningkatkan aliran darah ke otot-otot, membolehkan otot-otot bekerja dengan lebih cekap dan mengurangkan risiko keletihan semasa bersukan.
 5. Mendukung Sistem Imun
  CoQ10 juga turut membantu dalam menyokong sistem imun badan. Dengan mengambil CoQ10 secara berkala, anda boleh meningkatkan keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan penyakit.

Nah, tu dia, beberapa kelebihan menarik yang boleh anda dapat dengan mengambil CoQ10. Jadi, apa pendapat anda sekarang? Tidak dinafikan, CoQ10 memang merupakan satu supplement yang sangat berguna untuk kesihatan keseluruhan badan.

PERKONGSIAN DR ZUBAIDI YANG BERKAITAN DENGAN SUPLEMEN COQ10

Seorang pesakit saya, baru berumur awal 40an mengadu mengalami keletihan yang agak ketara. Beliau kerap rasa letih dan mengantuk. Beliau kerap mengalami rasa sakit pada beberapa bahagian tubuhnya. Padahal dia adalah seorang pengurus bank di bandar Johor Bahru, bukannya seorang buruh yang menggunakan kekuatan ‘tulang empat kerat’ untuk menjalankan kerjanya.

Saya menasihatkan agar beliau menjalani pemeriksaan darah dan air kencing. Namun secara amnya saya mendapati beliau sihat dan tidak mengalami apa-apa penyakit kronik.

Jadi apa masalah beliau sehinggakan beliau sering tertidur ketika menonton rancangan berita di TV. Beliau juga sering rasa letih dan tidak puas tidur.

Saya menghabiskan masa yang agak lama untuk mencari punca sebenar masalah beliau. Agak rumit untuk menyelesaikannya kerana beliau agak obese, perokok tegar, tidak pernah bersenam dan mengalami stress yang keterlaluan.

Di akhir perbincangan itu, saya menasihati beliau agar menukar gaya hidupnya. Hentikan merokok, minum mineral secukupnya, jaga pemakanan dan cuba melakukan aktiviti senaman ringan di hujung minggu.

Saya tidak memberikan beliau ubat penahan sakit atau multivitamin sepertimana yang dilakukan oleh doctor lain. Saya mencadangkan suplemen CoQ10 yang saya rasa sesuai untuk beliau.

suplemen untuk jantung dan tenaga

Setelah mencubanya selama tiga bulan, beliau datang semula kepada saya dan mengatakan telah mengalami perubahan yang baik. Walaupun beliau masih mengalami keletihan, tetapi telah banyak berkurangan. Begitu juga dengan rasa mengantuk dan sakit-sakit badan.

Oleh kerana suplemen ini sesuai untuk beliau, saya mencadangkan agar beliau mengamalkannya terus, di samping memperbaiki gaya hidup beliau.

“Doktor, saya tidak pernah dengan nama suplemen ini. Vitamin baru kah? ” ujar beliau ketika saya mula memperkenalkan suplemen ini.

CoQ10 sebenarnya bahan semula jadi yang terdapat dalam tubuh manusia. Tubuh manusia dapat menghasilkan CoQ10 kerana ia penting dalam penghasilan tenaga. Oleh itu ia banyak terdapat dalam struktur mitokondria dalam sel, terutama sel-sel otot dan jantung.

Jadi secara logiknya, jika seseorang mengalami keletihan tanpa sebab tertentu, berkemungkinan besar puncanya ialah kekurangan elemen CoQ10 dalam tubuh seseorang itu.

Hal ini juga benar bagi wanita yang mengalami keletihan walaupun pemeriksaan tahap haemoglobin mereka adalah normal. Kebanyakan wanita yang bekerja mengalami keletihan kerana mereka mengalami anemia, di mana sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh tubuh telah kurang. Ia dapat dikesan dengan pemeriksaan haemoglobin.

 

Leave a Reply